Jo ikivanhoissa kulttureissa munaa on pidetty luomisen, hedelmällisyyden, lämmön, ilon, valon ja luonnon uudelleen syntymisen symbolina. Varhaiskristityt ottivat munan edustamaan pääsiäisen ydinsanomaa: Kristus nousi kuolleista, voitti kuolemalla kuoleman ja antoi ihmisille uuden elämän. Punainen pääsiäismuna muistuttaa Kristuksen vuodattamasta verestä ja on ylösnousemuksen symboli.
Palmusunnuntaina suoritetun virpomisen palkkana annettiin maalattu, koristeltu tai suklaamuna, mutta paaston takia palkka käytiin hakemassa vasta pääsiäisenä. Ortodoksisessa kulttuurissa ystävät ja sukulaiset antavat toisilleen lahjaksi pääsiäismunia, joissa on yleensä slaavinkielen kirjaimet XB eli Hristos Voskrese - Kristus nousi kuolleista.
Vanhan kristillisen perimätiedon mukaan Magdalan Maria lahjoitti ensimmäisen pääsiäismunan Rooman keisari Tiberiukselle Kristuksen taivaaseenastumisen jälkeen. Siihen aikaan hallitsijalle oli tapana viedä lahjoja. Marian ainoa rikkaus oli hänen uskonsa, joten hän vei keisarille kananmunan ja sanoi: "Kristus nousi kuolleista! Katso, tämä muna on kuollut, mutta sen sisällä on uusi elämä."
Oi miten kaunis tarina Magdalan Mariasta (vai Magdalenasta?).
VastaaPoistaTässä tämä Hesarin juttu virpomisesta eli se alkoi palmusunnuntaista ja Jeesuksesta: http://www.hs.fi/kotimaa/a1427510708253
Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle <3
Pyhä apostolienvertainen, mirhankantaja Magdalan Maria, tunnettu myös aiemman Raamatun käännöksen nimellä Maria Magdaleena, kertoo ortodoksi.net.
PoistaMeillä päin kun virvotaan lauantaina, tässäpä virtuaalivirpominen kaikille lukijoilleni: "Virvon, varvon vitsasella, tällä pajunoksasella, en minä paljon palkkaa vaadi enkä velkakirjaa laadi. Jumala sinua siunatkoon!"
Kaunista pääsiäisen aikaa!
Aina välillä voisi kaiken tämän kaupallisen pääsiäismunahärdellin keskellä palata sen aitoon ja syviin alkujuuriin. Varmasti upea ja todella mielenkiintoinen kirja! Rauhallista pääsiäistä sinulle!
VastaaPoistaYli 150-sivuisesta teoksesta löytyy tosiaankin kiinnostavaa tietoa ja kauniita kuvia erilaisista pääsiäismunista. Suuri työ on tehty tämän koostamisessa. Rauhallista pitkäperjantaita!
PoistaOoh, harva tietää tai muistaa, että muna on uuden elämän symboli.
VastaaPoistaOlisikin aika herättää tämä tietoisuus ja saattaa markkinoille arvokkaampia suklaamunia tarinan kera. Sellaisen voisi viedä aikuisillekin tuliaiseksi pääsiäisvierailulla.
Kiitos tästä muistutuksesta, Joululainen!
Ortodoksisessa perinteessä on kaunista se, että koristeltuja ja maalattuja munia viedään aikuisillekin. Tästä kirjasta saa vinkkejä erilaisiin koristeluihin, tyylejä oli monia :)
Poista