maanantai 13. huhtikuuta 2015

Tuhat tytärtä: Juuli Niemi

Sattuipa silmääni kirjakaupan hyllystä mielenkiintoinen kirjan kansi ja nimi, ja siirtyipä kirja sitten kassan kautta kotiin asti. Kyseessä oli Juuli Niemen tänä vuonna ilmestynyt runoteos Tuhat tytärtä. Hänestä en ollut ennen kuullut mutta otin netitse selvää. Hän on 1981 syntynyt proosarunoilija ja käsikirjoittaja, joka on vuodesta 2003 alkaen kirjoittanut kaksi runotarinaa (Tara, Pitkästä ilosta), novellikokoelman (Tule hyvä) ja kaksi runokirjaa (Yömatkat, Tuhat tytärtä) sekä käsikirjoittanut novellielokuvan Kesäpaikka ja elokuvan Roskisprinssi.

Kirjakaupassa silmäilin paria runoa enkä tietenkään ison sisarusparven nuorimpana voinut vastustaa muun muassa seuraavanlaisia säkeitä:

"Pienin sisko rakastaa aina eniten
kaikkea sitä, minkä jokainen kasvaessaan kadottaa."

"Pienin sisko omistaa vain sen
minkä toiset hylkää,
meren likaisimman vaahdon
sen kauneuden
ja väsyneiltä karkaavat huokaukset."

"Pikkusisko hakeutuu rannalle
ja antaa veden huuhdella taskunsa tyhjiksi.
Jos puhelinta ei olisi viety
hän soittaisi isosiskoille ja kertoisi että
pienin on opetettu antamaan leikeissä periksi."

"Nuorimmalle äiti ei jaksanut toivoa mitään.
Niin saattaa käydä
ja siksi nuorimmista joskus tulee niin keveitä
että he kohoavat ilmaan suurina saippuakuplina."

Runot käsittelevät perhettä ja sukua. Runojen keskushahmo on nuorin tytär, jolla on yhdeksänsataayhdeksänkymmentäyhdeksän siskoa ja veli, joka on kadonnut. Runoissa puhutaan myös äidistä, isästä, isoäidistä, tädistä, sukujuhlista, matkoista, talosta, perheen autoista ja muistoista.
Runoissa käsitellään perhesuhteita, erityisesti sisaruussuhteita, mutta myös lapsien suhteita vanhempiin sukupolviin. Käsittelyyn pääsevät esimerkiksi perinteinen perheenisä, kukkien sisko, paha sisko, lempitäti ja veli, joka ei halunnut olla veli.

Viidennessä osassa siirrytään kuvaamaan parisuhdetta. 

"Silloin vuosia sitten
matkustin sinne mistä tulivat ne sukulaiset
jotka osasivat nauraa
ja katsoin näitä samoja koivuja ja ei kenenkään veden yli
rakennettuja puusiltoja
ja minusta putosi palanen.
Tulin kotiin luoksesi vähempänä kuin ennen
ja sinä päätit etsiä, etsiä, etsiä sitä mikä minusta puuttui."

Vaikka jonkinlaista linkkiä muun kirjan teemaan yritetäänkin luoda, jäävät erityisesti tämän osan kolme viimeistä runoa mielestäni irrallisiksi ja tyylikin muuttuu jollain tavalla hajanaisemmaksi ja etäisemmäksi.

Perhekuvauksista sen sijaan löytyy osuvia ja koskettaviakin runoja, joihin sisarusparvessa kasvaneet varmasti samaistuvat. Runoista hahmottuu kuva erilaisista perheenjäsenistä, kohtaloista ja tavoista kohdata ja olla kohtaamatta. 

LUOMISKERTOMUS

Taisin olla aluksi vain sätkivä särki
pelkkä joutokala.
Muut opettelivat avullani perkaamaan.

Taisin käydä sisuksiltani aika tyhjäksi.

Mutta sitten rakensin sillan pyrstöstä päähän.
Opin heijastamaan ja välkehtimään
ja suomujen alle peilasin puhtaanharmaata vettä."

4 kommenttia:

  1. Minä olen ostanut useastikin myöskin runokirjoja etukannen perusteella; tämä olisi ehkä kiinnittänyt omankin huomioni. Yleensä tulee vielä luettua yksi tai kaksi runoa ennen ostopäätöstä. Nyt minulla on pahvilaatikollinen edesmenneen isoisäni kirjahyllystä vastikään valikoituja runokirjoja, vielä jonain iltana paneudun niihin...

    Kauniita runoja, onnistunut ostos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeistä lukuun ottamatta otteet ovat osia pitemmistä runoista. Osa kirjan runoista oli sivun parin mittaisia proosarunoja. Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen teos.

      Laatikollinen runokirjoja on ihana perintö. Hyviä runolukuhetkiä :)

      Poista
  2. Hei!

    Teen Kustannusosakeyhtiö Otavalle lukion äidinkielen oppimateriaalisarja Särmää. Meillä on tehtäväkirja 3:ssa yhtenä lukuvinkkinä Juuli Niemen runokokoelma Tuhat tytärtä (2015). Kunkin teoksen kohdalla on linkki yhteen kirjallisuusblogissa ilmestyneeseen arvosteluun. Tässä tapauksessa linkkaamme tähän sinun arvosteluusi.Näin lukuisat tulevat lukiolaiset pääsevät lukemaan arvostelusi ja sen innoittamina alkuperäisen teoksen.

    Sopiihan tämä sinulle?

    Ystävällisin terveisin, Hanna Naalisvaara

    VastaaPoista
  3. Tottahan toki! Teidän kirjasarjaanne olen tänä vuonna opettanutkin ja pitänyt sarjastanne. Mukava juttu!

    VastaaPoista