perjantai 25. syyskuuta 2015

Tuulisen saaren kirjakauppias: Gabrielle Zevin

Tuulisen saaren kirjakauppias on helposti luettava ja viihdyttävä romaani, jonka henkilöt tulevat vaivattomasti läheisiksi. Kirja ei varsinaisesti tarjoa mitään uutta kirjataivaan alla. Samantyyppistä kerrontaa voi lukea esimerkiksi Nick Hornbyltä tai Tony Parsonsilta.

Kirja kertoo nelikymppisestä, leskeksi jääneestä kirjakauppiaasta, A.J:stä, jonka yksinäiseen elämään ilmestyy yhtäkkiä pieni tyttö Maya. Kirjakauppiaan kuoren alle pääsevät myös poliisi Lambiase ja kustantamon myyntiedustaja Amelia. Kirjan teema on samantyyppinen kuin Hornbyn Poika-teoksessa. Kirjakaupan kyltissäkin lukee: "Yksikään ihminen ei ole saari; Jokainen kirja on maailma".

Mielenkiintoisinta teoksessa on se, kuinka kirjamaailma limittyy aukottomasti elämään:

"He olivat keskustelleet pelkästään kirjoista, mutta mikäpä oli elämässä henkilökohtaisempaa kuin kirjat?"

"Minkä takia jokin kirja poikkeaa toisista? Ne ovat erilaisia, A.J. toteaa, koska ne ovat erilaisia. Meidän pitää katsoa moniin sisälle. Meidän pitää uskoa. Suostumme siihen että petymme silloin tällöin, jotta voimme riemastua aina välillä."

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kirja oli oikein kiva, vaikka löytyi myös synkempiä sävyjä. Tämä sopi lukupiiriin, kun on nopealukuinen. :)

   Poista
 2. Nopealukinen,vaikka luinkin sitä koko kesän Sommarbokenin ja Anna-Leena Härkösen ja erityisesti naistenlehtien välissä. Kevyt,mutta hyvä tarina. Olen ehkä vielä niin yksinkertainen juonien arvaamisessa,että yllätyin lopusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin alta kaksi kommenttiasi, kun sama viesti oli tullut kolmeen kertaan. Mitä lie Blogger temppuilllut :) Minunkin piti lukea Janssonin kolmen kirjan paketti, jonka sain jo viime jouluna, mutta niin on vaan iskemättömänä vielä hyllyssä. Syksyn lukupiirin myötä on taas vähän aktivoitunut tämä lukeminen. Hyvä oli kirjakauppiaan tarina, eikä loppu tosiaan ollut alusta asti selvä :)

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista