perjantai 15. toukokuuta 2015

Mies, joka rakasti järjestystä

Mies, joka rakasti järjestystä -teos kertoo eläkkeelle jääneestä tai jätetystä miehestä, joka on vastikään menettänyt vaimonsa. Tunnollinen työntekijä ja järjestyksen ihminen, joka on pitänyt myös rivitaloyhteisön kurissa ja ojennuksessa, ei löydä enää merkitystä olemassaololleen. Onhan hän menettänyt elämänsä kivijalat - työn ja palvomansa vaimon. Kun paras ystäväkin on aikojen saatossa menetetty, ensin taloyhtiön puheenjohtajuudesta ja automerkkien paremmuudesta taistellessa ja lopulta muistisairauden syövereihin, ei päähenkilö Ovella ole seuranaan kuin lähistöllä tunkeileva kulkukissa.

Kirjaa kuvattiin humoristiseksi, mutta itse en niinkään ajatellut teosta hauskaksi. Teoksen alkupuolesta tuli mieleen Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja, mutta myöhemmin päähenkilö Ove muistutti paljon Clint Eastwoodin esittämää päähenkilöä elokuvassa Gran Turismo. Luulisin, että elokuva on tuttu kirjan kirjoittajalle, ruotsalaiselle esikoiskirjailija Fredrik Backmanillekin. 

Esikoiskirjailijuus näkyy alun haparoinnissa, jopa siinä määrin, että hetken mietti kirjan kesken jättämistä. Tarinan edetessä kerronta kuitenkin terävöityi. Teos vuorottelee nykyisyyden ja menneiden vaiheiden kuvailua, ja varsinkin Oven menneisyyden vaiheet ovat koskettavasti kerrotut. Kirjailijan nuoruus hieman yllätti, kun teoksen lukemisen jälkeen huomasin hänen kuvansa kansiliepeessä. Kustannusvaiheessa olisi ollut paikallaan hieman tiivistää, mutta kyllä tämä kirja luettavaksi kannattaa napata. Oven tarina jää mieleen pidemmäksikin ajaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti