maanantai 5. tammikuuta 2015

Disney-prinsessat

Koska perheessä on kolme poikaa, ovat Disneyn prinsessaleffat jääneet äidiltäkin näkemättä. Nuorimmainen on kuitenkin hyvin ennakkoluuloton ja neutraali kiinnostuksen kohteissaan, joten nyt kun hän on eskarilainen, ajattelin olevan otollinen aika hankkia äitiäkin kovasti kiinnostavia leffoja joululahjaksi.

Keskimmäinen ilmoitti heti triplaboxin nähtyään, että nuohan on jotain prinsessaelokuvia, mutta vaiensin ennakkoluuloiset ilon pilaamiset yhdellä tuimalla katseella. 


Tällä viikolla aloitimmekin Frozen - huurteinen seikkailu -tarinalla. Keskimmäinen ilmoitti, ettei kiinnosta ja lähti jalkapallolehtiä selailemaan viereiseen huoneeseen, mutta kun elokuvaa oli mennyt parikymmentä minuuttia, hänkin hivuttautui television ääreen.

Frozenin (2013) päähenkilöitä ovat Anna ja hänen isosiskonsa Elsa, jolla on kyky jäädyttää asioita ympärillään. Kyky ei ole täysin nuoren tytön hallittavissa ja vanhemmat pitävät tytöt linnaan suljettuina, jotta muut ihmiset eivät järkyttyisi Elsan kyvystä. Elsan 18-vuotissyntymäpäivillä portit kuitenkin avataan, ja seuraa vauhdikas ja kaunis seikkailu. Mukaan kuvioihin tulee myös vuoristolainen Kristoff, joka auttaa Annaa pelastamaan siskonsa ja koko valtakunnan.

Elokuvan aikuiselle avautuvia teemoja ovat sisaruskateus, rakkauden petollisuus sekä vanhempien virhe ylisuojella erityislastaan muulta maailmalta niin, ettei sopeutuminen yhteiskuntaan enää ongelmitta sujukaan. Frozen on palkittu Golden Globe - palkinnolla sekä parhaan laulun ja parhaan animaatioelokuvan Oscareilla.

Toisena vuorossa oli Kaksin karkuteillä (2010), joka perustuu Grimmin veljesten Tähkäpää- ja Mestarivaras-satuihin. Tähkäpään hiuksissa on taikavoimaa ja ne antavat parantavaa voimaa niitä koskevalle. Ilkeä noita ryöstää tytön kuninkaanlinnasta saadakseen hiusten avulla ikuisen nuoruuden ja uskottelee tytölle olevansa hänen äitinsä ja pelottelee tytön kammoamaan ulkomaailmaa ja pysymään tornissa. Teiniksi kasvettuaan tyttö haluaa ulos ja siihen tarjoutuu tilaisuus mestarivaras Flynn Riderin ilmestyessä torniin pakomatkallaan.

Kaksin karkuteillä -elokuvan syvällisempinä teemoina voi nähdä narsistisen äidin tukahduttavan vaikutuksen tyttäreensä, nujerretun tytön pelon kasvaa aikuiseksi mutta kuitenkin nuoruuden pakottavan voiman irtautua kahlehtivasta ympäristöstä. Elokuva on maailman kallein animaatioelokuva ja olikin hyvin näyttävä elämys.

Kolmas boxin elokuva oli Urhea (2012), joka sijoittui vanhaan Skotlantiin, jossa siveän kuningattaren ja ronskin klaanikuninkaan reipasotteinen ja räväkkä tytär Merida on tullut naimaikään ja hänen tulisi avioitua yhden naapuriklaanien sulhasehdokkaista kanssa. Tytöllä on tähän kuitenkin oma sanansa sanottavana ja uhmatakseen äitinsä määräyksiä hän saa noidalta loitsun, joka muuttaa äidin, jotta tytönkin kohtalo muuttuisi. Muutos ei olekaan ihan sitä, mitä Merida oli ajatellut, ja alkaa tytön ja äidin kehitystarina, josta ei vauhtia ja pelottavia tilanteita puutu. 

Urhea-elokuva käsittelee äidin ja tyttären suhdetta, sukupolvien välistä kuilua sekä naisen asemaa, itsenäisyyttä ja päätäntävaltaa omista asioista. Huomionarvoista tässä elokuvassa on se, että lopussa ei ole tiedossa häitä. 

Näiden elokuvien katsomisen jälkeen täytyy kyllä sanoa, että jo on prisessatarinat muuttuneet - ja hyvä niin. Ei tietoakaan alistuvista, miellyttämisen haluisista, eteerisistä, kalpeista hahmoista, jotka odottavat prinssiä pelastamaan. Nämä tytöt ottavat paistinpannun käteensä ja mojauttavat, etsivät omat polkunsa ja toimivat peloistaan huolimatta. 

12 kommenttia:

 1. Meilläkin pojat viihtyivät Frozenia katsellessa. Muita en olekaan edes yrittänyt tässä Transformers-Batman-mikä-lie-supersankari-ninja turtles-huumassa ehdottaa. Itseäni kiinnostaisi ehdottomasti tuo Urhea-elokuva, siskon poika oli siitä aivan hurmaantunut :) Ja tosiaan aivan huippua, että Disneykin näkee tytöt muutoin kuin vain kiltteinä prinsessoina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Carsien, Toy Storien ja sen sellaisten parissa on viihdytty. Mukavaa, että tytöt voivat voimaantua Disney-elokuvien parissa, ja pojille nämä ovat myös kehittäviä ;) Elokuvissahan oli myös miespuolisia hahmoja. Molemmille sukupuolille ja kaikenikäisille mitä mainiointa katsottavaa!

   Poista
 2. Ihana! Meillä on katsottu omien lasten kanssa niin prinsessa leffat kuin turtlesitkin sulassa sovussa tytöt ja pojat keskenään ja nyt kun on lapsenlapsia niin tyttöjä kuin poikiakin, samat elokuvat pyörii mummin luona ja ovat hyviä. Näitä ihan uusimpiä en ole edes hankkinut, mutta nuorimmaisen (16v) kanssa ostettiin joulun alla Liisa Ihmemaassa (sekä uusi että vanha versio) ja katsottiin ne kahdestaan. Tuo boxi voisikin olla oiva synttärilahja, on kahdet synttärit ihan piakkoin edessä ja lahjan osto käsillä :))) Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin keskimmäinen katsoi sitten kaikki kolme leffaa innostuneesti, vaikka oli ensin vastaan :) Noissa on se seitsemän ikäraja, niin ei ole tullut aiemmin hankittua, kun pienin on nyt 6 ja puoli. Hyvin sopii lahjaksi tuo boxi.

   Poista
 3. Ensimmäisellä vierailulla täällä blogissa:) Meidän perheen lapsille Kaksin karkuteillä on tuttu leffa ja siitä tykkäsivät niin tytöt kuin poikakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa tällekin puolelle :) Kaksin karkuteillä -tarinassa oli hyvä juoni. Oli mukavasti yhdistelty kahta satua.

   Poista
 4. Vein omat lapseni katsomaan leffateatteriin Frozenia. Voi sitä dissauksen määrää, kun 8-vuotias poika joutui katsomaan prinsessoja.... Lopulta kuitenkin leffa oli kiinnostava myös pojalle. Sehän oli aika jännä myös aikuiselle!

  Brave on varmaan jännin leffa, mitä ollaan katsottu lasten leffoista. Lapset kirkuivat katsoessaan, kun oli niin aidonnäköistä!

  Disneyltä ovat viehättäneet Pocahontas ja Mulan, varsinkin ensimmäinen kun siinä on taistelua, myös poikaa.

  Kiva blogi, alan seurailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä keskimmäinen on ollut pienestä asti "poikamaisin", mutta kummasti vaan kiinnostus heräsi näihin, kun muu perhe katsoi. Vauhtia ja jännitystähön näissä riitti. Pitääpä etsiä jostain noita vanhempiakin leffoja. Kiitos, kun tulit seurailemaan :)

   Poista
 5. Hihii, mitäs mahtais meidän pojat sanoa :) Pitääkin kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla :) Nämä olivat aikuisillekin mielenkiintoisia. Seitsemän oli ikäraja, kun jännittäviä kohtauksia oli, varsinkin Urheassa.

   Poista
 6. Näyttää elokuvilta, jotka kuopukseni haluaa nähdä mutta mikähän lie ikäsuositus vaan... Ehkä parin vuoden päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seitsämän oli ikäraja. Kuopus on yli kuusi ja katsottiin yhdessä. Hurjiakin kohtauksia on kaikissa kolmessa. Kiva, kun tulit lukijaksi :)

   Poista