perjantai 21. elokuuta 2015

Hiljaisuuden spiraali

Opin tänään uuden termin, nimittäin hiljaisuuden spiraali, jonka kuvaus kuuluu näin:
"Median kautta ihmiset aistivat, mikä on enemmistön mielipide. Hiljaisuuden spiraalina tunnettu ilmiö saattaa aiheuttaa sen, että julkisuudessa jokin tietty mielipide hautautuu pitkäksi aikaa pois näkyviltä, koska ihmiset ilmaisevat vain median välityksellä aistimaansa enemmistökantaa, jonka seurauksena media uskoo tämän todellakin olevan oikea enemmistön mielipide ja kirjoittaa vain siitä. Näin mediankäyttäjät saavat vahvistusta käsityksilleen ja ovat yhä varmempia mielipideilmastosta, jolloin äänekkäät pysyvät äänessä ja hiljaiset hiljenevät yhä enemmän. Todellisuudessa hiljaisten mielipide saattaa olla enemmistön mielipide, mutta he eivät uskalla sanoa sitä ääneen, koska luulevat olevansa vähemmistössä." http://www10.edu.fi/lukiodiplomi/media/#81
Pitäisi jaksaa siis kommentoida, avata suunsa ja näppäimistönsä, kun monikulttuurisuus, homoseksuaalisuus, sukupuolten tasa-arvo, oppimisvaikeudet, erityisherkkyydet tai muut neurologiset erityispiirteet ja ylipäätään ihmisten oikeus tulla kohdelluksi omana erityislaatuisena itsenään leimataan huuhaaksi ja muoti-ilmiöksi. Kun isoon ääneen julistetaan, että "ei ole ennenkään sellaista ollut, että jotkut höyrypäät vaan ovat keksineet tällaisen ja ovat vaatimassa jotain ymmärtämystä, että lopettaisivat nyt nuo turhat hömpötykset."

Pitäisi jaksaa, vaikka vasta-argumentit ovat asiantuntemukseltaan sellaisella tasolla, ettei tiedä, itkisikö vai nauraisiko. Vaikka tuntuisi, että ei jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan. Vaikka näyttäisi, että lähtee lingolla jättiläistä vastaan.

Koska voihan olla niin, että jättiläinen onkin vain isoääninen kääpiö.


7 kommenttia:

 1. JUURI NIIN!
  Esimerkiksi se, joka suhtautuu myönteisemmin maahanmuuttoon, leimataan heti joksikin puna-vihreä -ääriaktivistiksi vastapainona rasisteille. Ikäänkuin mitään sinä välissä ei olisi.
  Mihinkään rauhalliseen keskusteluun ei pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Leimaamisella yritetään vaientaa, niinhän se menee.

   Poista
 2. Ai vitsi miten hyvä termi ja sen selitys! Ja loistava tuo loppukaneettisi. "Koska voihan olla niin, että jättiläinen onkin vain isoääninen kääpiö." Niinpä. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. Tämähän oli mielenkiintoinen käsitteenä. Ja synnyttää kyllä pohdintaa enemmänkin juurikin tässä ajassa.

  Olipa kiva tulla tänne pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun tulit! Niin, kyllä toisinaan mietityttää, että elämme outoja aikoja.

   Poista